Celosvětově vysoké ceny surovin

V současnosti je vzhledem k nadále stoupajícím cenám potřeba počítat také s nedostatkem dodávek. Momentálně se velký počet výrobců začíná potýkat s nedostatkem surovin pro PVC elektrorozvody, kanály a také programy spínačů/zásuvek. Všechny důležité suroviny jsou nyní drahé a u výrobců budou brzy vyčerpány dostupné zásoby. Ceny mědi, niklu, cínu, stříbra, hliníku a oceli, ale také ropy/zemního plynu jako základu výroby PVC, významného materiálu elektrotechnického průmyslu, momentálně rostou do astronomických výšek.

Celá situace se ještě zhoršuje kvůli spekulantům a masivním nákupům surovin z Asie a USA. Závratně vysoké jsou také ceny dřeva, což často bývá indikátorem zvyšování cen dalších důležitých surovin v nelehkých dobách. Celosvětová politika nulových úroků by nyní mohla být ve spojení s nadále rostoucími cenami „jazýčkem na vahách“ pro velmi mimořádné okolnosti. Nezbývá než doufat, že se situace během několika týdnů nebo měsíců opět zmírní.

Přesto budeme muset i v budoucnu počítat s rostoucími cenami také z důvodu zatížení hospodářství, resp. státních ekonomik v důsledku korony. Aktuálně však lze spotřebitelské ceny elektroinstalací až na několik málo výrobců označit ještě za mírné. K největšímu, výrazně citelnému nárůstu cen došlo v posledních týdnech u společností Niedax a OBO.

Chart_raw-materials